Kornati

Nacionalni Park Kornati

Kornati su morski raj, smješten u sjevernom dijelu Dalmacije, kojeg čini 89 otoka, otočića, hridi i grebena. Njihov spektakularan krajolik najbolje ćete doživjeti iz zraka, ploveći između njih kristalno čistim morem ili s nekog od otočkih vidikovaca. 

Pogled na Kornate impresionirat će vas u svakom slučaju, a vrijedi se potruditi i doživjeti ih na različite načine. Dio Kornatskog otočja, otprilike dvije trećine kopna i akvatorija, danas je nacionalni park.

KORNATSKI ARHIPELAG

Ovi kameni biseri Mediterana, kako ih se često opisuje, najveća su, najrazvedenija i najatraktivnija otočna skupina u Hrvatskoj. Ime Kornati otočje je vjerojatno dobilo po klifovima koji gledaju prema otvorenom moru, koji se također nazivaju krune (corona-kornati).

Kornati su dom brojnim vrstama biljaka i životinja, uključujući približno 850 morskih životinjskih vrsta. Prisutnost kamenih suhozida i maslinika na otocima svjedoči o povijesnoj važnosti poljoprivrede za ovaj kraj. Oni su uspomene na mukotrpan trud koji je uložen u život na ovim prekrasnim otocima.

Pitate se zašto su Kornati goli? Nekada su na Kornatima rasle guste šume hrasta crnike i česmine, koja je zbog potrebe za pašnjacima i obradivom zemljom sječena još za vrijeme Ilira. Tisućljetno iskorištavanje tih prostora rezultiralo je obešumljenošću i pretvaranjem otoka u kamenjar.

Otok Ravni Žakan

Ravni Žakan je nenaseljeni otočić veličine 0,3 km2, smješten na južnom ulazu u nacionalni park Kornati. Do njega je najlakše doći brodom od Murtera, koji je udaljen otprilike 16 kilometara. Žakan je savršena polazišna toka za istraživanje Kornata i okolnih otoka. 

Nakon cjelodnevne plovidbe i uživanja u kupanju u savršeno čistom Jadranskom moru, Žakan pruža mirnu luku, primamljive gastronomske specijalitete i udoban smještaj. 

To je idealno mjesto za romantičnu večeru, druženje s prijateljima, poslovnim partnerima ili team building. Kojom god prigodom dođete, možete biti sigurni da vam je nezaboravan provod zagarantiran.

Podmorje Kornata

Podmorje Kornata izrazito je čisto s iznimnom prozirnošću. Svjetlost duboko prodire, što stvara specifično stanište ribama i raznim vrstama lijepih koralja. Do danas je na području Navcionalnog parka Kornati zabilježeno 353 vrste algi i 3 vrste morskih cvjetnica te oko 850 vrsta životinja. Među njima je 61 vrsta koralja, 177 vrsta mekušaca, 127 vrsta mnogočetinaša, 61 vrsta desetonožnih rakova, 64 vrste bodljikaša i 185 vrsta riba.